Η δόνηση είναι μία επαναλαμβανόμενη αλλαγή της θέσης που εμφανίζεται σε ίσα χρονικά διαστήματα που δίνουν το χαρακτήρα κυμάτων, των οποίων το εύρος είναι πολύ μικρό.

Η χρήση της δόνησης συνίσταται:

  • Στη δυνατότητα μεταφοράς αίματος σε κάποιες περιοχές, (υπεραιμία) χωρίς να επιβαρύνεται το μυοκάρδιο.
  • Στη βελτίωση της συνεργασίας του κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος.

 

Άθληση με Πλατφόρμες Δόνησης (Vibration platforms) Η σκέψη αναφορικά με τις πλατφόρμες δόνησης αναπτύχθηκε αρχικά από Ρώσους επιστήμονες και χρησιμοποιήθηκε σε διαστημικά προγράμματα με στόχο να διατηρούνται οι κοσμοναύτες σε καλή κατάσταση.

Πώς δρουν οι πλατφόρμες δόνησης

Η άσκηση με δονήσεις στο σώμα απαιτεί ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα που δονούν το σώμα σε συγκεκριμένες συχνότητες . Τα μηχανήματα αυτά προκαλούν ολόσωμες δονήσεις .Η δόνηση είναι ένας μηχανικός ερεθισμός που γίνεται σε ολόκληρο το σώμα με κινήσεις ταλάντωσης . Το πλεονέκτημα της άσκησης σε πλατφόρμα δόνησης είναι πως κινητοποιεί περίπου το 100% των μυϊκών ινών. Στις περισσότερες άλλες δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται αντιστάσεις κινητοποιείται μέχρι και το 60% των μυϊκών ινών. Επιπλέον ο τύπος αυτής της άσκησης ενεργοποιεί την αιματική ροή στους μυς και έτσι βοηθά στην καλύτερη αποκατάστασή τους μετά τη γυμναστική.

Παθήσεις που μπορούν να ωφελήσουν οι ολόσωμοι κραδασμοί

Χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης και τη βελτίωση της ισορροπίας που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη των καταγμάτων Επιπλέον χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων στις γυναίκες, διότι δυναμώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους .Υπάρχουν ενδείξεις ότι οφέλη από τις πλατφόρμες υπάρχουν και στην παχυσαρκία (μέσω ορμονικής δράσης) ,στο διαβήτη (μέσω βελτίωσης της κυκλοφορίας) ,και σε χρόνιες δισκοπάθειες αλλά οι μελέτες βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο. Χρησιμοποίηση ολόσωμων κραδασμών στον αθλητισμό Κυρίως χρησιμοποιούνται σε αθλητές με στόχο τη βελτίωση της δύναμης και μετά από τραυματισμούς συνδέσμων στο γόνατο κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Designed By Michalis Simiakakis